الگوریتم تفسیر نوار قلب در 6 مرحله

تفسیر نوار قلب یکی از مهارتهای ضروری برای هر کادر درمانی هست، فرض کنید که بیماری به شما مراجعه کرده است، و شما به عنوان یک کادر درمان یا پرستار از بیمار نوار قلب گرفته اید، اگر پزشک در دسترس شما نباشد، و بیمار مشکل جدی داشته باشد، پرستار یا کادری که تفسیر نوار قلب بلد هست، در این مورد میتواند به داد بیمار برسد، ولی اگر پرستار تفسیر بلد نباشد، ممکن است تا در دسترس قرار گرفتن پزشک، صدمات جبران ناپذیری به بیمار وارد شود. تیم ترسینگ ماز یک الگوریتم مرحله به مرحله برای تفسیر نوار قلب برای شما آماده کرده است، تا با استفاده از آن بتوانید نوار قلب را مرحله به مرحله تفسیر کنید. همچنین تیم ما یک دوره تفسیر نوار قلب تدارک دیده که در این دوره همه نیازهای آموزشی شما برطرف خواهد شد.

1. گرفتن شرح حال و اطلاعات بیمار

اولین مرحله از الگوریتم تفسیر نوار قلب گرفتن شرح حال است، چون برخی از تغییرات نوار قلب در یک سری افراد به صورت فیزیولوژیک اتفاق می افتد و پاتولوژیک نیستند، به همین دلیل هست که بالای نوار قلب معمولا مشخصات بیمار و همچنین مشکلات خاصی مثل بیماری های کلیوی، اختلالات غدد درون ریز یا مصرف داروی خاص به صورت مختصر نوشته می شود تا در تفسیر نوار قلب دچار اشتباه نشویم.

برای مثال تغییرات زیر به صورت فیزیولوژیک ممکن است وجود داشته باشد:

  • در سنین بالا به علت هایپرتنشنی که در بیشتر افراد اتفاق می افتد، مقداری انحراف قلب چپ ممکن است وجود داشته باشد
  • در کودکان زیر 5 سال ممکن است انحراف محور راست داشته باشیم، زیرا از سن جنینی تا 5 سالگی سمت راست قلب غالب تر است
  • STE در لید های V1,V2 در خانم ها به اندازه 5/1 و در اقایان به اندازه 5/2 مربع کوچک البته زیر 40 سالگی
  • برادی کاردی در ورزشکاران به علت تقویت عضله قلب و افزایش قدرت پمپاژ
  • بلوک درجه 1 در حین خواب در افرادی که آپنه حین خواب دارند و در حین خواب نوار قلب گرفته می شود
  • QTغیر نورمال در اختلالات یونی که در مشکلات غدد رخ می دهند
  • QT لانگ که در صورت مصرف دارو های آنتی بیوتیک مثل اریترومایسین مخدر ها دیگوکسین و آنتی هیستامین رخ می دهد

و مشکلات دیگه ای که ما در دوره صفر تا صد خواندن ECG همه ی موارد را به صورت جزئی و کامل بررسی خواهیم کرد، برای شرکت در دوره از ایجا اقدام کنید.

2. بررسی کیفیت نوار قلب دومین مرحله از الگوریتم تفسیر نوار قلب

قبل از تفسیر نوار قلب بررسی این مسئله که آیا نوار قلب درست گرفته شده یا نه! موضوع مهمی است که حتما باید بررسی شود.

  • کالیبره بودن نوار قلب که همان استانداردهای دستگاه ECG(سرعت استاندارد، ولتاژ استاندارد)  هست، قبل از تفسیر نوار قلب باید بررسی بشه تا ما دچار اشتباه نشویم.
  • الکترودها در جای درستی بسته شده باشد، معمولا اگر الکترودهای دست راست و چپ اشتباه بسته شده باشد در لیدI ما p منفی خواهیم داشت، پس بررسی این موارد از اشتباه های ما جلوگیری خواهد کرد.
  • پارازیت در نوار قلب ممکن است باعث بشه ما تشخیص نادرست Af برای بیمار بدهیم پس ما باید سعی کنیم با روش هایی که وجود داره پارازیت در نوار قلب را باید کاهش بدهیم تا در تفسیر نوار قلب دچار اشتباه نشویم.

3. بررسی ریتم نوار قلب

  منظور از ریتم این است که بدانید  منشا جریان الکتریکی قلب کجاست؟ زیرا تمام سلول های قلب توانایی تولید ایمپالس دارند، یعنی هر جا میوست هست توانایی اینو داره که یه ریتم قلبی بسازه، پس اگه گفتن ریتم این نوار چیه؟ در واقع منظورشون اینه که منشا جریان الکتریکی قلب کجا بوده؟! حال برای اینکه مجبور نشویم  همه  سلول ها را برسی کنیم، کل سلول های قلب رو به چهار دسته تقسیم کرده ایم

  • جریان الکتریکی با منشا sa node : ریتمی که از آن ناشی میشود ریتم سینوسی نام دارد
  • junction : یعنی منشا جریان الکتریکی باندل هیس یا AVnode هست، ریتم حاصله جانکشنال نام دارد
  • کل سلول های دهلیزی منهای جانکشن و sa node : ریتم حاصله atreial  نام دارد
  • سلول های بطنی: یعنی کل میوسیت های بطن و باندل برنچ ها: ریتمی که ایجاد میکند ونتریکل نام دارد.

این مرحله از الگوریتم تفسیر نوار قلب نیازبه کار بیشتر داره که ما در دوره صفر تا صد نحوه تشخیص همه ریتم ها و آریتمی ها رو به طور کامل آموزش داده ایم.

4. بررسی ریت نوار قلب

دومین قدم در خوندن نوار قلب تعیین ریت نوار قلب است.اولین مرحله برای تعیین ریت این است  که تعیین کنیم نوار قلب Regular است  یا irregular.

در صورتی که نوار رگولار است ساده ترین روش اینه که  عدد  300  را تقسیم بر تعداد مربع های بزرگ بین کمپلکس های QRS می کنیم.

روش دیگه اینه که تعدد مربع های کوچک بین دو کمپلکس QRS را شمرده و عدد 1500 را بر این عدد تقسیم میکنیم.

تعیین ریت الگوریتم تفسیر نوار قلب

خب همانطور که میبینید بین دو تا کمپلکس QRS دوازده تا مربع کوچک وجود دارد که اگر 1500 را بر عدد 12 تقسیم کنیم، ریت قلبی ما عدد 125 به دست می آید.

در نوار ایرگولار باید سی تا مربع بزرگ را گلچین می کنیم، بین ابتدا و انتهای آن یک خط می کشیم و تعداد QRS این فاصله را که معادل 6 ثانیه است در ۱۰ضرب میکنیم. به مثال زیر توجه کنید.

نوار قلب نامنظم

نوار قلب ما نامنظم هست و برای این که ریت نوار قلب را بدونیم، باید ابتدا تعداد 30 تا مربع کوچک که معادل 6 ثانیه هست را بشماریم، بعد در این 30 مربع کوچک تعداد کمپلکس های QRS را شمرده و در عدد 10 ضرب کنیم تا ریت قلبی ما به دست بیاد، اگه در نوار قلب بالایی بشماریم، تعداد ریت قلبی ما 90 تا میشود.

5. بررسی محور نوار قلب پنجمین مرحله از الگوریتم تفسیر نوار قلب

منظور از محور قلب، محور و جهت موج الکتریکی در بطن است  میدانیم که هر چقدر بخش عضلانی بیشتر باشد موج الکتریکی را بیشتر به سمت خود می کشد بنابراین جهت محور به سمت پایین و چپ خواهد بود. شده است.

محور قلب سمت راست

برای تعیین محور قلب کافیه ابتدا به لید I و AVf نگاه کنیم، اگه کمپلکس QRS در لید I منفی و در لید AVf مثبت باشه میگیم محور قلب ما به سمت راست هست مثل نوار قلب بالایی که میبینیم.

ولی اگر بر عکس موارد بالا داشته باشیم، یعنی لید I  مثبت و لید AVf منفی باشه میگیم LAD یا انحراف قلب به سمت چپ هست، مثل نوار قلب که در پایین میبینیم

 

در دوره صفر تا صد تفسیر نوار قلب، ما همه ی این موارد بالا را بررسی خواهیم کرد.

6. اختلالات مهم قطعات و موج های نوار قلب

مرحله ششم از الگوریتم تفسیر نوار قلب اینه که ما باید به ترتیب، موج ها و قطعات رو بررسی کنیم و ببینیم که آیا ارتفاع و عرض موج های ما نرمال هست یا نه! آیا قطعات ما اختلالی دارند یا نه؟

همه ی این موارد در دوره ما به طور کامل بررسی شده هست.

مقالات مرتبط

1 در مورد “الگوریتم تفسیر نوار قلب در 6 مرحله”

  1. بازتاب: تعیین ریت نوار قلب با 4 روش خیلی ساده

دیدگاه‌ها بسته شده‌اند.

ورود به نرسینگ ماز

کاربر جدید هستید؟ در نرسینگ ماز ثبت نام کنید

سلام رفیق!

به خونه خوش اومدی! اگه عضو نرسینگ ماز هستی، وارد شو

رمز یا نام کاربری شما اشتباه است